Risicovoeten

Een risicovoet is een voet met een verhoogde kans op complicaties ten gevolge van een ziekte of andere oorzaak zoals bijvoorbeeld diabetes, reuma, hoge leeftijd, neurologische ziektes, kamker of verwaarlozing.

 

De oudere voet(en)

Om voetproblemen bij ouderen adequaat te kunnen inventariseren en volgens de nieuwste richtlijnen te kunnen behandelen, heb ik mij gespecialiseerd tot Geriatrisch Voetzorgverlener. Preventie van voetklachten heeft mijn bijzondere aandacht.

 

Ik heb ruime ervaring met voetverzorging bij ouderen en ben o.a. werkzaam als zelfstandig medisch/geriatrisch pedicure te 

  • Cuijk, Pantein lokatie Castella, PG (psychogeriatrie) afdelingen 
  • Gennep, Spiritijnenhof 

 

De verwaarloosde voet(en)

Verwaarloosde voeten kunnen op alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking voorkomen. Doorgaans is de oorzaak gelegen in het -om welke reden dan ook- niet zelf meer voor de voeten kunnen zorgen. Dat kan o.a. ontstaan door achteruitgang van lichamelijke en/of geestelijke vermogens en is niet iets om zich voor te schamen. De kans op complicaties, zoals slecht genezende wondjes, is bij verwaarloosde voeten hoger dan normaal  waardoor deze onder de risicovoeten vallen. Extreme eeltvorming, kloven, likdoorns, schimmelinfecties (van de huid/nagels) en zogeheten ramshoornnagels, kunnen voorkomen. Het valt onder de competentie van de Medisch Pedicure deze voeten/cliënten met zorg te behandelen. 

De basis pedicure verwijst personen met risicovoeten door naar een gespecialiseerde collega.

 

Eén op de vijf lopende 75-plussers heeft pijnklachten aan de voeten. Slechts 30% van zelfstandig wonende ouderen (van 75 jaar of ouder) kan nog adequaat voor de voeten zorgen. Zorg voor de eigen voeten wordt vaak gehinderd door bijvoorbeeld verminderde lenigheid, verminderde visus, pijn en/of algemene spierzwakte die een normaal onderdeel is van het verouderingsproces. Deugdelijke voetzorg kan ouderen helpen bij het ondersteunen van de algehele gezondheid en het langer actief blijven. Ziektebeelden als dementie en alzheimer brengen eigen gedragspatronen met zich mee waar de (voet)zorgverlener op moet kunnen inspelen. 

 

Bron: o.a. de Medische Voet

www.demedischevoet.nl 

 

logo Provoet 150  logo ProCert 150